Een uitvaart organiseren is niet ingewikkeld. Het is geen astrofysica en astronomische bedragen hoeven er niet aan uitgegeven te worden. Wat nodig is, is uzelf tijd en rust gunnen.
Als u graag de uitvaart zelf wilt organiseren en vormgeven, dan spreken we van een uitvaart in eigen regie. In Engeland noemen ze dat DIY, 'Direct It Yourself': regel het zelf. In de Verenigde Staten spreken ze van 'home funeral'. Waarom wordt daarvoor gekozen? De eigen zorg voor en de verzorging van de stervende wordt voortgezet na het overlijden. Samen afscheid nemen geeft extra kracht het verdriet te dragen en verlicht de rouw. Het samen stappen zetten werkt helend en verbindend. Er zijn minder of geen vreemden bij het intieme proces van afscheid nodig. U toont het belang van directe betrokkenheid.
Wat eens een normale gang van zaken was, nabuurschap, werd stilletjes aan uit handen gegeven en genomen. Waarom niet afscheid en uitvaart (meer) in eigen handen nemen, tezamen met familie, vrienden en kennissen? Laat u zich niet afschrikken voor wat nog vreemd en onbekend is. Vertrouw op eigen kracht. Bemoedig elkaar.
Wat kunt u zoal zelf doen? De overledene verzorgen, een kist maken of kopen, rouwdrukwerk ontwerpen, de afscheidsdienst invulling geven en de uitvaart zelf uitvoeren, de aangifte van overlijden doen, de overledene vervoeren, zelf bloemstukken maken. En meer... Niet iedereen zal op eenzelfde wijze willen en kunnen participeren maar alles wat iemand doet, veel of weinig, groot of klein, is van bijzondere waarde.
In Nederland is er geen wettelijke verplichting om een uitvaartondernemer in te schakelen. Hier leest u een en ander over de wettelijke regels. Waarom kan het toch zinvol zijn om terug te kunnen vallen op Frank Vandendries als uitvaartprofessional? Hij is allereerst op de hoogte van juridische kaders, voorschriften en verzorgingsaspecten. Daarnaast kan hij u informeren over de vele mogelijkheden die er zijn om een afscheid vorm te geven. Hij kan ook contact leggen met leveranciers en dienstverleners, met locatiebeheerders (zalen, begraafplaatsen en crematoria). Hij kan de uitvoering controleren en ondersteunen op diverse momenten (bijvoorbeeld bij een thuisopbaring, op de dag van de uitvaart). En hij kan het overzicht houden vanaf overlijden tot en met uitvaart (procesbewaking). Kortom: professionele ondersteuning bij besluitvorming en planning. Ofwel: begeleiding bij het proces van zelf doen.
Afhankelijk van de verantwoordelijkheden die u zelf wilt dragen en de ondersteuning die u wenst, kunt een beroep doen op de uitvaartbegeleiding op uurbasis of gebruik maken van een all-in tarief.